A Pintér Sonja Kortárs Galéria őszi-téli programjairól

A Pintér Sonja Kortárs Galéria őszi-téli programjairól

A Pintér Sonja Kortárs Galéria őszi-téli programjairól

Pintér Sonja Galéria őszi programsorozata, Gál András festőművész egyéni kiállításával veszi kezdetét, Peinture conceptuelle címmel.

„ …festészet mindaddig lesz, amíg marad befesteni való…”

/Jacques Soulillou : Bertrand Lavier catalogue CNAC Paris 1975/

1982-86: Képző és Iparművészeti Szakközépiskola. 1987-91: Magyar Képzőművészeti Főiskola, festő szak-, majd 1991?94: posztgraduális tanulmányok a murális tanszéken. Mesterei: Sváby Lajos, Klimó Károly, Tölg-Molnár Zoltán. Gál András pályája az 1990-es években indult, s mára a monokróm festészet nemzetközileg is elismert művészévé vált, akinek művei a magyarországiak mellett jelentős külföldi gyűjteményekben is megtalálhatók. 1992: Barcsay-díj; 1996: Római Magyar Akadémia ösztöndíja; 1997?99: Derkovits-ösztöndíj; 1997: Bécs város képzőművészeti ösztöndíja; 1997: Strabag (Magyar Aszfalt) Festészeti pályázat III. díj; 2000: Artist in Residence, Bécs; 2001: Eötvös-ösztöndíj.

Gál András művészete a színek és a ”hozzá tartozó formák”, megdolgozott felületek és a térben való potens lehetőségek együttes megfogalmazása. A homogén, tárgynélküli kísérletek egyik mester példája, ami túlnyúlik az ábrázoló művészet klasszikus tematikáján, struktúráján. Esetében ”az anyag az anyagon” ideológia érvényesül; festék, amely diadalmaskodik a síkon és ezzel egy 3D-os alkotást teremt. Művészetének reflexiója nehezén befogadható, főleg ha keressük az ok-okozati összefüggéseket a színek egyes halmazában, ha meg akarjuk fejteni e tárgynélküli festészeti nyelvet, és ha az általánosság keretével akarjuk a falon látni e műveket. / Gyurkovics Antal /

A kiállítást ünnepélyesen megnyitja Gulyás Gábor esztéta, a Műcsarnok igazgatója. Az esten közreműködik a Nádor Quartet és Fülöp Zsuzsanna operaénekes.

Grand opening (ünnepélyes megnyitó): 2011. szeptember 24-én 18 órakor a Pintér Sonja Galériában a Falk Art Fórum keretében
, a kiállítás megtekinthető október 1-ig.

A következő őszi program a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál (a volt Budapesti Őszi Fesztivál) keretén belül mutat be egy rendkívül izgalmas kiállítást a Pintér Sonja Galériában, melynek tematikája: minden, ami Budapest. Az október 5-től megtekinthető kiállítás képeit, október 14-én a Pintér Aukciósház közreműködésével árverésre bocsátja. Az aukción szerepelnek ugyancsak Budapest témában klasszikus és 20. századi modern alkotások is a Pintér Galéria és Aukciósház jóvoltából.
Október 16-án délután a kortárs anyagból a PSG kurátorai megnevezik azt a kortárs művet, mely elnyeri a Budapest Fesztiválközpont által felkínált 200.000 Forintos díjat, valamint a PSG által felkínált 100.000 Forintos „kiegészítést”.