GANCZAUGH MIKLÓS "KÖRKÉPEK" KIÁLLÍTÁSA

GANCZAUGH MIKLÓS "KÖRKÉPEK" KIÁLLÍTÁSA

Szeptember 17-től október 3-ig látogatható Ganczaugh Miklós "Körképek" című életmű kiállítása a Pintér Sonja Kortárs Galériában.

A nagyszabású megnyitó rendezvény, kerekasztal-beszélgetés az Ars Sacra fesztivál keretein belül kerül megrendezésre szeptember 19-én, este 18 órától. A beszélgetést Sturcz János PhD vezeti, "Kortárs hit és kortárs művészet" címmel.


Ganczaugh Miklós: KÖRKÉPEK

Válogatás az elmúlt 10 év anyagából és kiállítás a Pintér Sonja Galériában.

2002-ben gyűjteményes kiállításom volt katalógus kiadásával együtt a Budapest Galéria Lajos utcai kiállító házában. 2012 szeptemberében a Pintér Sonja Galériában megrendezésre kerülő KÖRKÉPEK című kiállításra az elmúlt három év munkáit bemutatva készülök és az elmúlt évekből egy válogatást is bemutatva a közös katalógusban.
Az elmúlt években tudatosult számomra, hogy képeimen megjelenik a kör ill. gömbforma, amely a kompozíció főelemévé vagy legjelentősebb motívumává lesz. A kép folyamatos fejlesztése-építése során a kör ill. gömbforma, mint szervező kompozíciós elv válik egyre láthatóbbá. A felismerés után – 2008-ban – kezdtem el kisméretű ceruzarajzokat csinálni, ahol a kép kiinduló pontjául a befoglaló kört választottam. A munka során emblémaszerű grafikák születtek, kezdetben tus és pác használata egészítette ki a különböző keménységű ceruzával készült rajzokat. Később felismerve a fekete ceruza ezüstös hatását – fényét, megmaradtam a „csak” ceruzarajznál. A kisméretű rajzok egy részét fokozatosan növeltem és ez a léptékváltás természetesen új hatást is eredményezett, a hangsúlyok megváltoztak és inspiráló új lehetőségeket is teremtettek. A ceruza egyneműsége, a finom tónuskülönbségekben megjelenő ezüstös felület festői hatást is eredményezett. A monokróm és emblémaszerűen leegyszerűsített motívumok újabb és újabb tartalmakat hordoznak-hordozhatnak. A rajz-részletek nem „egy ülésben” kerültek a felnagyítás esetében sem a végleges helyükre, hanem a fejlesztés során érintettem újra és újra keresve, mélyítve, érzékenyítve a felületet.
Több sorozat készült így el: Körrajzok, Próféták, Fürge huncutok, Keresztesek
Az elmúlt években kezdtem el fedő fehéret és 1-2 színt is használni újra a fekete-fehér, de inkább az ezüst-szürke-fehér rajzokhoz (Király és királynő, Lelkecskék)
Munkám során keresem a lehetőségeket a szakrális lehetséges megragadására. Ezek az új rajzok-képek nem új utat, hanem új lehetőséget teremtenek talán egy általánosabb megfogalmazásra is. Az egynek, az egységnek, a teljesnek a keresésében a végtelen és mégis zárt kör-gömb támogató eszközével.
2012. szeptemberében az elmúlt három év anyagával készülök a Pintér Sonja Galériában és a közös katalógusban jelenne meg az elmúlt évtized válogatása is.