Lugossy Mária: Sziget (ragasztott, csiszolt, homokfújt, polírozott üveg 18 x 40 x 40 cm)

Nyári és őszi programjaink

Aktuális kiállításunk - Schmal Károly "Határ" - június 6-ig látogatható a PSG-ben. A nyár további részében, egészen szeptemberig időszaki csoportos kiállítást láthatnak látogatóink a kortárs kiállító teremben, válogatva a galériához köthető művészek munkáiból.

További programok:

Augusztus 18. AUKCIÓ A VASZARY VILLÁBAN

Balaton legelegánsabb pontján szervezünk két programot egy estén, melyek egymástól függetlenek, ám tetszés szerint "átjárhatóak".

A kiállítás és árverés, valamint az ezt követő jótékonysági estély helyszíne a Balaton egyik ékkövének számító balatonfüredi Vaszary Villa. Az aukció tisztán kereskedelmi jellegű, a már megszokott feltételekkel zajlik, míg az estély belépőjegyeiből származó bevétel jótékonysági célt fog szolgálni.

A műtárgyak beadásával kapcsolatban a művészeket személyesen keressük fel.

Szeptember 15 - 23.. ARS SACRA FESZTIVÁL

A fesztivál keretein belül, szeptember 18-án nyílik Ganczaugh Miklós "Körképek" című kiállítása (október 3-ig látogatható).

"Az elmúlt években tudatosult számomra, hogy képeimen megjelenik a kör ill. gömbforma, amely a kompozíció főelemévé vagy legjelentősebb motívumává lesz. A kép folyamatos fejlesztése-építése során a kör ill. gömbforma, mint szervező kompozíciós elv válik egyre láthatóbbá." (Ganczaugh Miklós)

Ehhez kapcsolódóan egy kerekasztal-beszélgetés kerül megrendezésre "Kortárs hit és kortárs művészet" címmel a megnyitó napján. Sturcz János művészettörténész vezetésével többek között a diskurzusban részt vesz: Asztalos Zsolt képzőművész; Ganczaugh Miklós festőművész; Gerber Pál festőművész; Gulyás Gábor esztéta, a Műcsarnok igazgatója; Kicsiny Balázs festőművész; Lovas Ilona képzőművész; Nagy Tamás építész, tanszékvezető (MOME); Sághy Marianne művészettörténész; és Zatykó László OFM irodalmár.

Keveset hallani a kortárs művészet és az intézményes történelmi vallásokban való hit (itt elsősorban a keresztény egyházakhoz kötődő hitről van szó) párbeszédéről, miközben az utóbbi néhány évtizedben soha nem látott módon kitágult a transzcendencia kifejezésének művészi eszköztára.
Galériánk megpróbálja ezzel a kerekasztal-beszélgetéssel felmérni, hogy hol tart jelen pillanatban a párbeszéd az egyházak, a művészettörténészek és a művészek között.


Október 6 - 14. CAFÉ BUDAPEST

Az őszi kortárs fesztivál apropójából színes programokkal várjuk látogatóinkat. A bő egy hetes időszakban csoportos kiállítást szervezünk "VÍZ - 7 MŰVÉSZ" címmel. Kiállítók: Asztalos Zsolt, Bondor Csilla, Imre Mariann, Lovas Ilona, Menasági Péter, Péterfy Ábel, Szotyori László.

Hétköznaponként iskolás gyerekcsoportoknak szervezünk művészetterápiás, múzeumpedagógiai foglalkozásokat Kovács Erzsi múzeumpedegógus, Imre Mariann képzőművész és Valkó Rita festőművész vezetésével.

Október 11-én, 18 órától, tartjuk meg "Lecke pszichológusoknak II." című kerekasztal-beszélgetésünket.

2007-ben azonos címmel az Első Magyar Látványtár rendezett nálunk kiállítást, melyhez egy beszélgetést kapcsolt Gyökér Kinga és Vörösváry Ákos, a diszeli Első Magyar Látványtár tulajdonosai, vezetői.
A beszélgetés hamar szerteágazott, hisz a művészetnek és a pszichológiának annyi találkozási pontja van, hogy a téma irányát igen nehéz kijelölni. Ezt nehezíti az is, hogy jelenleg is kevés, de öt évvel ezelőtt még ennyi sem volt, a művészettel nevelés, a művészetterápia és a múzeumpedagógia fogalmainak meghatározását szolgáló irodalom.
Ez alatt az öt év alatt persze Magyarországon is egyre népszerűbb a művészettel nevelés, mint a gyermekek képalkotását, érzékenységét fejlesztő pedagógiai módszer; a művészetterápia, mint a mindannyiunkban rejlő gyógyulási lehetőség előhívása; a múzeumpedagógia, mint a művészet élvezetét, megértését szolgáló ága a pedagógiának.
Úgy érezzük, hogy a beszélgetés - az azóta szélesedő igény a "felhasználok" részéről és a fejlődés a szakma részéről - folytatást igényel.

A "Lecke pszichológusoknak II." kerekasztal-beszélgetés résztvevői:

Dr. Antalfai Márta pszichológus, Dr. Bagdy Emőke pszichológus, Chilf Mari képzőművész, Dr. Gerevich József pszichiáter, Kiss Virág művészetterapeuta, Plesznyívi Edit művészettörténész, Dr. Nagy Zoltán pszichiáter, Roskó Gábor képzőművész, Sándor Éva művészetterapeuta, Tarr Hajni képzőművész, Platthy István művészetterapeuta, Dr. Vass Zoltán pszichológus


Október 12-én, 16 órától keződik "Zenei áthallások" című programunk, melynek keretében zenei témájú kerekasztal-beszélgetést tartunk.
A kerekasztal résztvevői különböző irányból kapcsolódnak a zenei szcénához. A jazz zenészek mellett lemezgyűjtők, dj-k és zenei kutatók fogják megfejteni a műfaj számos irányzatát, az elektronikus zenével való kapcsolatát, az egymásra való hatását. Két generáció diskurzusa a legszabadabb zenei műfajról: Dresch Mihály, Gadó Gábor, Grencsó István, Harcsa Veronika, Kürti Kristóf (Suhaid), Mozsik Tibor (Keyser) és Vályi Gábor (Shuriken).

„…a jazz minden, csak nem egyszerű. Igen, a jazz bonyolult, nehéz megfogalmazni, miért szeretem mégis, de azt hiszem, annak az energiája fog meg. Ez persze nagyon személyfüggő, mert ahhoz, hogy a jazzt élvezni lehessen, ismerni kell ezt a fajta kultúrát…” (Dresch Mihály)

„A nu jazz lazán definiált gyűjtőfogalom, amely számos különböző tempójú és stílusú zenét ölel fel. A műfaj lényege leginkább az akusztikus és az elektronikus fúziójaként fogható meg.” (In: Vályi Gábor - Az alulról jövő kulturális globalizáció és az internet)

Az este folyamán fellép Grencsó István és zenekara, Dj Suhaid, Dj Suefo és Dj Bodoo.

A programváltozás jogát fenntartjuk!