„Úgy érezte szabadon él”
„Úgy érezte szabadon él”
„Úgy érezte szabadon él”
„Úgy érezte szabadon él”
 

„Úgy érezte szabadon él”

Pittmann Zsófi és Pittmann Marci kiállítása

A Pintér Sonja Kortárs Galéria 2012. február 24-én, szökőnapon, délután 6 órakor nyitja meg Pittmann Zsófi és Pittmann Marci kiállítását, „Úgy érezte szabadon él” címmel.

A kiállítást Sturcz János művészettörténész nyitja meg és Dr. Tanács Eszter, a Kalocsai Fegyház és Börtön parancsnoka mond bevezetőt a művekhez. A kiállítás megnyitóján közreműködik az Intermagyar zenekar.

"Pittmann Zsófi művészeti tevékenységében meghatározó irányt képvisel a szöveges konyhai falvédők új típusának megteremtése; tulajdonképpen arra vállalkozik, hogy megalkossa azt a kollekciót, milyen lehetne napjainkban a falvédők képi és szöveges világa. A ’hagyományos’, 1900-50-es évek tárgyait alkalmazza előképként, miközben mai (a közelmúlt) populáris kultúrának egyes elemeiből választ témát. Műveiben a műfaj magyarországi alaptematikáját követi, így politikai reflexió (EU csatlakozás) éppúgy megjelent munkái között, mint a mai slágerek alkotói idézeteikkel (Zorán, Zámbó Jimmy, Deák Bill Gyula, Európa Kiadó). Munkáinak másik része provokatívan ötvözi a hagyományos képi világot reklámszövegekkel, a „magyar valóság” egyes jelenségeivel. Falvédőiből a 2010. MADOK gyűjteménygyarapítási programjának támogatásával a Néprajzi Múzeum textilgyűjteménye is vásárolt tárgyakat.

"Legújabb művészeti munkájában testvérével, Pittmann Mártonnal a ’börtönmunkák’ egy új típusát teremtette meg. Terveiket a Kalocsai fegyház és börtönben szabadságvesztés büntetésüket töltő fogvatartottak hímezték ki. A Szolidaritás Egyesület pályázata tette lehetővé, hogy terveikkel a Kalocsai börtönt megkereshessék. Az egyesület missziója, hogy a kirekesztéssel nem érintett személyek figyelmét a társadalmi felelősségvállalás szükségességére irányítsa, arra, hogy a hátrányos helyzetű emberek számára a segítségnyújtás nem lehet csupán állami feladat.
A kiállítás anyagát a Szolidaritás Egyesület pályázatának támogatásával 2011-ben készült munkák alkotják, 24 textil. A kollekcióban falvédők, párnák, szekrénycsíkok jelennek meg, valamint halotti tükörletakaró kendő, függöny, bevásárlási jegyzék, melyek általában a szöveges falvédők stílusában készültek, illetve kalocsai hímzéssel díszítettek.
A tárgyakon a művészek a szabadághoz és a bűnhöz kapcsolódó idézeteket, szimbólumokat alkalmaznak, pl. a 7 főbűn a cigány jóskártyák ábrázolásai alapján hímzik IKEA konyharuhákra. Megjelennek olyan híres fogva tartottak, mint Faludy György a walesi bárdok szövegével, Ságvári Endre 32 (33) nevével párdarabok (pendant) formájában, de híres filmes (John Travolta és Samuel L.Jackson a Ponyvaregényből , Denny Trejo a Desperadoból) és valóságos bűnözők ( Bonnie és Clyde, Matuska Szilveszter) is. Munkáikra a képek és a szövegek, a kultúra elemeinek sajátos, szokatlan párosítása jellemző, így a „Börtön ablakába soha nem süt be a nap” dalszövegét a Csillagok háborúja szereplőjével, Leia hercegnővel társítják(aki az epizódban szintén börtönben van). A tárgyak a kép, a funkció és az idézet összeszerkesztésével, különös társításával intenzíven hatnak ránk, azáltal pedig, hogy a tárgyakat női, napjainkban is a börtönben szabadságvesztésüket töltő elítéltek készítették, sajátos jelentést kapnak.
A kiállításban fotókon megjelennek ez elítéltek is. Hét nő vállalta, hogy nevét és arcát adja munkájához. Galambos Éva fotós képeken örökítette meg őket, az általuk készített hímzésekkel.
Dr Galambos Éva civilben A Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékének tanára. Munkájához kapcsolódóan leginkább tárgyfotózással foglalkozik, de az Élesdi Művésztelep tagjaként fotóművészként is gyakran szerepel kiállításokon. Az itt kiállított munkáin szó szerint a „műtárgyak átvételi állapotát” rögzítette, alkotóikkal együtt. Így létrehozva egy sokkal teljesebb körű dokumentációt, mely egyszerre szól az alkotóról és az alkotásról." (Lackner Mónika)
A művek 2012 márc 3-ig lesznek megtekinthetőek a Pintér Sonja Kortárs Galériában (1055 Budapest, Falk Miksa u. 10.; nyitva: hétfőtől péntekig 10-18 óráig; szombaton 10-14 óráig).

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!